Isnin, 25 April 2011

Diari 1- Pemeriksaan Premis Makanan (kantin sekolah)


Hari ini aku dan seorang kawan telah melakukan pemeriksaan premis makanan (kantin)....
Ni la fes time aku buat keje-keje cam ni...
mula2 cam eksaited gegila la....nak citer ni pon rasa eksaited gak ni...ceh, poyo ja aku ni kan..
tapi takut pon ada gak la...
Ok, fes, I want to introduce my sifu for this unit (unit makanan)
tadaaa...
ni la dia I.K. Hasrul
(x berani ambik gambar muka depan la...takut...hehe)
kira ok la kot tepi pon kan...janji ada rupa..huhu
..............
Kat sini aku nak kongsikan sikit apa yang perlu ada pada premis makanan (kantin)
antaranya.....
SIJIL PENDAFTARAN
bagi kantin, mestilah berdaftar dengan pihak kementerian kesihatan Malaysia yerrr...
......
then,
don't put together makanan yg basah dengan makanan yang kering
nanti jadi cross contamination plak..
.....
pastu....
pastikan sinki turut diletakkan CECAIR pencuci TANGAN
jangan guna sabun buku...coz it still akan menyebabkan contamination bila sabun itu dikongsi..
.....

bagi PERALATAN pulak...tolong la CUCI sampai BERSIH-BERSIH...
.....
ha....yg ni OK!!!
pastikan makanan yg terhidang ditutup bagi mengelakkan hinggapan lalat
I LIKEEEE
....
pastikan anda meletakkan label pada bekas (isian semula)yg telah diisi sesuatu ramuan
kalau bekas asal tu, takyahla penat2 p letak label plak...
kan dah ada label kat bekas asal tu...
....
pastikan stor penyimpanan barang sentiasa kemas dan bersih
macam kat atas ni ^
.....
bagi tindakan pengawalan lalat (kalau byk sgt lalat) guna la pelekat lalat...
tapi, masa pelanggan ada simpan la, jgn biarkan tertayang kat depan pelanggan plak yerr..
tak lalu plak eden menengok nyer...
...
OK, tu jer la nasihat daripada bakal I.K ni
Camna? ada gaya cam Inspektor Kesihatan tak? hehe..:p

Pssss: yang baik jadikan tauladan...yang buruk jadikan sempadan...mmmmuahhhhhh^-^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan