27/4/ 2011
Last week aku g ambil sampel tuk microb....cam biasa la...fes time punya job tuk sampel microb mesti la excited giler kan....kali ni sifu aku En. Yak n En. Munir...
so, nak diringkaskan citer, ni la sampel yg telah diambil di sebuah kantin....
oppps...sebelum tu aku nak citer prosedur sebelum ambil sampel microb tuuuu....
1-Penyediaan peralatan sampling (buat checklist dulu peralatan apa yg perlu dibawa)
2-Sampai di premis, perkenalkan diri dengan menunjukkan kad kuasa dan menyatakan tujuan lawatan.
3-Memeriksa makanan yg dijual, dibeli, bayar dan dapatkan resit.
4-Mulakan prosedur pensampelan dengan penjual & saksi berada bersama
5- Nyahkuman tangan (guna hand sanitizer)....& peralatan persampelan , pakai apron & tudung kepala serta glove.
6-Masukkan sampel kedalam coolbox (yg mgndungi ais yg secukupnya) untuk dibawa balik ke pejabat.
7-Sediakan borang A, permintaan bagi analisis sampel & perakuan juru analisis & nyatakan analisi yg dikehendaki kpd ahli kimia berkenaan & ditandatangan oleh pegawai berkuasa yg mengambil sampel.
8- Hantar sendiri @ melalui pegawai berkuasa yg lain dlm tempoh tidak melebihi 18 jam & berkeadaan 0-4 C.
9-Tunggu laporan & keputusan analisa....
........
k....ni antara sampel yg diambil
(bahagian pandangan belakang)
...
(bahagian pandangan hadapan)
sampel mestilah di 'seal' dgn sempurna supaya x diganggu
.....
....
.....
air koko
.....
sosej
......
daging burger
....
& lain-lain......(malas nak upload...huhu)
.......
ni la cool box nyerr...
the end.....
Psss: Senarai sampel ditentukan mengikut kehendak yg ditetapkan....
Tetiba teringat 15 menu akan dilarang disediakan untuk pelajar di sekolah....antaranya:
- mee segera
- gula-gula
- makanan berjeruk
- makanan mengandungi perisa tiruan
- makanan proses-eg: daging burger
- minuman berkarbonat
- dan lain-lain.....(x ingat la...hehe :p)
papaiiiiiii :0
Tiada ulasan:
Catat Ulasan